Η Πλατεία του Αγίου Πέτρου έχει μετατραπεί σε ένα είδος Κολοσσαίου. Σε κάθε πιθανό σημείο υπάρχουν κάμερες της τηλεόρασης που περιμένουν να… αρχίσουν οι αγώνες.

papas-vatikano-plateia

Ακόμη και χώρες που δεν είναι καθολικές, δεν μπορούν να αντισταθούν στη θέα του θεάματος, τις μυστικές διαβουλεύσεις για την εκλογή του νέου Πάπα. Εν τω μεταξύ – με βάση ελάχιστα δεδομένα – οι στοιχηματικές εταιρείες αλλάζουν τις αποδόσεις και δέχονται στοιχήματα για το ποιος θα κερδίσει (διαβάστε τις προβλέψεις για το στοίχημα της εκλογής του Πάπα).

Η Εκκλησία προστατεύει την μυστικότητα των διαδικασιών, αλλά την ίδια στιγμή είναι ανοιχτή στην παγκόσμια δημοσιοποίηση. Επομένως, φάσκει και αντιφάσκει την ίδια στιγμή.

Οι Καρδινάλιοι έχουν απαγόρευση δηλώσεων ενώ το Βατικανό φέρνει κάμερες για να δείξει τα ψηφοδέλτια και τους υποψήφιους. Το Βατικανό καταλαβαίνει πολύ καλά την έξαψη που φέρνουν οι διεργασίες του Κονκλαβίου και αφήνει να διαρρέουν λεπτομέρειες. Όπως και να έχει, αυτή είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Εκκλησία.

Τα χρόνια της αθωότητας έχουν περάσει. Μεγάλη μερίδα του Τύπου προσεγγίζει το Βατικανό σαν ένα οποιοδήποτε άλλο Ιδρυμα. Οι σχολιαστές δεν ντρέπονται να πουν την άποψή τους για το ποιος θα πρέπει να είναι ο επόμενος ηγέτης της Εκκλησίας.

Κάποιοι συγγραφείς κάνουν λόγο για την Ανοιξη του Βατικανού. Το Βατικανό κατηγορεί τα ΜΜΕ πως προσπαθούν να επηρεάσουν το Κονκλάβιο.

Κι εδώ μπαίνει το δίλημμα: Η εκλογή του νέου Πάπα μπορεί να είναι μια απόδειξη της λάμψης του Βατικανού και της παγκόσμιας απήχησής του. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει από μόνο του, είναι να αποκαταστήσει τις Αρχές του, τις ηθικές Αρχές της Εκκλησίας.

Υπάρχουν κατηγορίες και φήμες για σεξουαλικά σκάνδαλα. Υπάρχουν κατηγορίες ακόμη και για εκβιασμούς. Υπάρχει ένταση με κάποιους Καρδινάλιους να διερωτώνται πώς μπορούν να αποφασίσουν για τον νέο Πάπα εάν δεν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κουρτίνες.

Κάποιοι θέλουν έναν Πάπα που θα είναι ένας σπουδαίος ευαγγελιστής. Κάποιοι άλλοι θέλουν έναν καλό επικοινωνιολόγο όπως ήταν ο Πάπας Ιωάννης ΙΙ. Αλλοι πάλι θέλουν έναν βαθιά θρησκευόμενο που θα μπορεί να κοινωνεί τα πιστεύω της Εκκλησίας.

Κι αν δεν γνωρίζουν οι ίδιοι οι Καρδινάλιοι, φανταστείτε την άγνοια στην οποία βρίσκονται οι παίκτες του στοιχήματος

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).