Βατικανό: Σασπένς και ίντριγκες

Η Πλατεία του Αγίου Πέτρου έχει μετατραπεί σε ένα είδος Κολοσσαίου. Σε κάθε πιθανό σημείο υπάρχουν κάμερες της τηλεόρασης που περιμένουν να… αρχίσουν οι αγώνες.

papas-vatikano-plateia

Ακόμη και χώρες που δεν είναι καθολικές, δεν μπορούν να αντισταθούν στη θέα του θεάματος, τις μυστικές διαβουλεύσεις για την εκλογή του νέου Πάπα. Εν τω μεταξύ – με βάση ελάχιστα δεδομένα – οι στοιχηματικές εταιρείες αλλάζουν τις αποδόσεις και δέχονται στοιχήματα για το ποιος θα κερδίσει (διαβάστε τις προβλέψεις για το στοίχημα της εκλογής του Πάπα).

Η Εκκλησία προστατεύει την μυστικότητα των διαδικασιών, αλλά την ίδια στιγμή είναι ανοιχτή στην παγκόσμια δημοσιοποίηση. Επομένως, φάσκει και αντιφάσκει την ίδια στιγμή.

Οι Καρδινάλιοι έχουν απαγόρευση δηλώσεων ενώ το Βατικανό φέρνει κάμερες για να δείξει τα ψηφοδέλτια και τους υποψήφιους. Το Βατικανό καταλαβαίνει πολύ καλά την έξαψη που φέρνουν οι διεργασίες του Κονκλαβίου και αφήνει να διαρρέουν λεπτομέρειες. Όπως και να έχει, αυτή είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Εκκλησία.

Τα χρόνια της αθωότητας έχουν περάσει. Μεγάλη μερίδα του Τύπου προσεγγίζει το Βατικανό σαν ένα οποιοδήποτε άλλο Ιδρυμα. Οι σχολιαστές δεν ντρέπονται να πουν την άποψή τους για το ποιος θα πρέπει να είναι ο επόμενος ηγέτης της Εκκλησίας.

Κάποιοι συγγραφείς κάνουν λόγο για την Ανοιξη του Βατικανού. Το Βατικανό κατηγορεί τα ΜΜΕ πως προσπαθούν να επηρεάσουν το Κονκλάβιο.

Κι εδώ μπαίνει το δίλημμα: Η εκλογή του νέου Πάπα μπορεί να είναι μια απόδειξη της λάμψης του Βατικανού και της παγκόσμιας απήχησής του. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει από μόνο του, είναι να αποκαταστήσει τις Αρχές του, τις ηθικές Αρχές της Εκκλησίας.

Υπάρχουν κατηγορίες και φήμες για σεξουαλικά σκάνδαλα. Υπάρχουν κατηγορίες ακόμη και για εκβιασμούς. Υπάρχει ένταση με κάποιους Καρδινάλιους να διερωτώνται πώς μπορούν να αποφασίσουν για τον νέο Πάπα εάν δεν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κουρτίνες.

Κάποιοι θέλουν έναν Πάπα που θα είναι ένας σπουδαίος ευαγγελιστής. Κάποιοι άλλοι θέλουν έναν καλό επικοινωνιολόγο όπως ήταν ο Πάπας Ιωάννης ΙΙ. Αλλοι πάλι θέλουν έναν βαθιά θρησκευόμενο που θα μπορεί να κοινωνεί τα πιστεύω της Εκκλησίας.

Κι αν δεν γνωρίζουν οι ίδιοι οι Καρδινάλιοι, φανταστείτε την άγνοια στην οποία βρίσκονται οι παίκτες του στοιχήματος