σταθερο-εισοδημα-χρηματιστηριοΔιαβάζω άρθρο οικονομολόγου που αναφέρεται στο σταθερό εισόδημα από το χρηματιστήριο. Με λίγα λόγια επικεντρώνεται σε μετοχές που έχουν συνεχή αύξηση μερισμάτων και συνεχόμενη αύξηση κερδών. Αν και τέτοιες μετοχές συναντώνται στο Αμερικάνικο χρηματιστήριο και λιγότερο στο χρηματιστήριο Αθηνών, οι συμβουλές που δίνονται είναι άριστες για όσους επιθυμούν να τοποθετηθούν μακροχρόνια σε τέτοιου είδους επενδύσεις. Όπως φαίνεται όμως από τα σχόλια του άρθρου στο Capital.gr, ο Έλληνας επενδυτής δεν ενδιαφέρεται τόσο για το σταθερό εισόδημα, όσο για την… αρπαχτή.

Ενδεικτικό είναι το παρακάτω σχόλιο που κρίνει τα μέχρι τώρα δημοσιευμένα σχόλια:

Απ’ ό,τι προκύπτει από τα σχόλια, δεν ξέρουμε τι είναι το Χρηματιστήριο Αξιών και για ποιο λόγο υπάρχει. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε.

Οι περισσότεροι σχολιαστές κατακρίνουν το κείμενο, λέγοντας πως η τακτική buy and hold (δηλαδή παραμένω μέτοχος για μεγάλο διάστημα) καταλήγει σε αποτυχία ειδικά στην Ελλάδα. Άσχετα βέβαια που ο αρθρογράφος επιμένει να αναφέρεται σε Αμερικάνικες μετοχές και με το δίκιο του, επισημαίνοντας μάλιστα μερικές καίριες διαφορές των δύο αγορών.

Άλλοι μιλούν απαξιωτικά τόσο για τα κέρδη που φέρεται να απέφερε η 4ετής επένδυσή του στην Johnson & Johnson, όσο και για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, χαρακτηρίζοντάς τους ως «αιμοδότες».  Δε λείπει μάλιστα και ο παραλληλισμός του χρηματιστηρίου με… τζόκερ, υπαινίσσοντας πως δεν είναι εφικτό σταθερό εισόδημα από μια αγορά που είναι τόσο τυχαία. Μπορεί βέβαια και το σχόλιο που παρέθεσα να υπονοεί… «σκοτεινά μονοπάτια» των χρηματιστηρίων και «κρυφές εξυπηρετήσεις» στο πνεύμα της συνωμοσιολογίας.

Δε μου κάνει έκπληξη που και στις επενδύσεις μέσω χρηματιστηρίου, το ύφος των σχολιαστών παραμένει στα ίδια επίπεδα με εκείνο του στοιχήματος! Όλοι είναι ειδικοί (πιστεύουν άραγε πως το spread betting είναι το ίδιο με το trading;), όλοι έχουν κερδίσει χιλιάδες ευρώ και έχουν να επιδείξουν θαυμαστές επιδόσεις (που ποτέ δεν αποδεικνύουν), ενώ κατηγορούμε οποιονδήποτε με τον οποίο δε συμφωνούμε.

greektrader

Βεβαίως δε γνωρίζω εάν ο κ. Βασίλης Παζόπουλος που εμφανίζεται ως αρθρογράφος προσπαθεί να προωθήσει το GreekTrader.gr του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος, αλλά ποσώς με ενδιαφέρει. Καταθέτει μια άποψη με την οποία μπορεί να τυχαίνει να συμφωνώ, ακόμα κι αν δεν ανήκω στους… «αιμοδότες»! Εάν πράγματι η στρατηγική του αποδίδει, ποιος είμαι εγώ να τον αμφισβητήσω;

Ο ίδιος μάλιστα, κάνει λόγο ειδικά για το σκοπό του άρθρου σαν να… προέβλεπε κάποια από τα σχόλια. Όπως λέει:

Το άρθρο δεν γράφτηκε για να προτρέψει τους αναγνώστες να προβούν στην αγορά των παραπάνω μετοχών. […] Σκοπός μου είναι να προβληματίσω και να δώσω παραδείγματα επενδύσεων σε μετοχικές αξίες όπου ο κίνδυνος είναι ελάχιστος και οι αποδόσεις σεβαστές. […] Οι μετοχές αυτές είναι για συγκεκριμένο προφίλ επενδυτών ή για μέρος του χαρτοφυλακίου μας. Δεν αναμένουμε υπεραποδόσεις.

Ακριβώς αυτή την επαγρύπνηση προσπαθώ δειλά κι εγώ να επιτύχω, αλλά φοβάμαι πως οι περισσότεροι αναγνώστες αναζητούν όχι μόνο το σταθερό εισόδημα, αλλά το τεράστιο κι εύκολο σταθερό εισόδημα! Λίγα δίνεις, πολλά παίρνεις με σίγουρες επιλογές, όπως το Bitcoin και ο χρυσός (γκουχ, γκουχ)! Διότι μπορεί οι εταιρίες που αναφέρονται στο άρθρο να κρίνονται ως σχετικά ασφαλείς επιλογές, αλλά οι Έλληνες επενδυτές ψάχνουν για τη μετοχή που θα τους διπλασιάσει τα κέρδη μέχρι την Τετάρτη, για επενδύσεις που θα τους αγοράσει ένα λουσάτο αμάξι σε ένα μήνα! Κι όλα αυτά επενδύοντας τα (τελευταία τους) 1,000 ευρώ!

traders-περιοδικοΠάντως το κείμενό του με οδήγησε να επισκεφτώ την ιστοσελίδα του, η οποία προτίθεται να αποτελέσει τη «διαδραστική κοινότητα των traders». Από την επίσημη σελίδα τους στο Facebook πάντως ανακάλυψα και το Traders Hellas, που από ό,τι κατάλαβα είναι η προσπάθεια μεταφοράς του Γερμανικού περιοδικού Traders στην Ελλάδα. Αν και οι «fans» δεν ξεπερνούν τους 100, πολύ πιθανόν να αυξηθούν τους επόμενους μήνες, όσο το trading μετοχών, forex και παραγώγων κερδίζει σε δημοτικότητα.

Μπορείτε να δείτε ένα άρθρο από το τεύχος Φεβρουαρίου του Traders-mag.gr (pdf), το οποίο ασχολείται με τους χρονικούς περιορισμούς που θέτουν οι υποχρεώσεις της καθημερινότητάς μας στις συναλλαγές του χρηματιστηρίου. Ή αλλιώς, πώς οι καθημερινές μας ασχολίες υποδεικνύουν το χρονικό ορίζοντα των επενδύσεών μας! Ωστόσο θα πρότεινα πριν να αρχίσετε τα περιοδικά, να διαβάσετε κανένα βιβλίο για trading και τεχνική ανάλυση!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.