Σταθερό ποντάρισμα ή όχι σε ταυτόχρονα στοιχήματα;

14

Έβαλες ένα στοίχημα και περιμένεις το αποτέλεσμα μες στην αγωνία. Είναι ένα στοίχημα που αν βγει, θα κερδίσεις αρκετά χρήματα. Ρίσκαρες όμως κι αρκετά, δεν πρέπει να χαθεί αυτό το στοίχημα. Και να, ο αγώνας λήγει και ευτυχώς κέρδισες αυτό το στοίχημα. Ανακούφιση. Χαρά. Κι όμως, δεν κέρδισες όσα νομίζεις. Μπορεί ακόμα και να έχασες! Γνωρίζεις πόσο είναι το μακροχρόνιο κέρδος ή ζημία του στοιχήματος αυτού; Θα βοηθήσει να το γνωρίζουμε, ώστε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν πρέπει να διατηρούμε σταθερό το ποντάρισμα σε ταυτόχρονα στοιχήματα κι αν αξίζει τελικά να το υπολογίζουμε κάθε φορά.

Πώς είναι δυνατόν να χάσεις από ένα κερδισμένο στοίχημα; Ευκολάκι. Πάμε ξανά με το κορώνα-γράμματα. Κερδίζεις. Σε πληρώνω το στοίχημά σου με απόδοση 1,50. Πιστεύεις ότι το στοίχημά σου κέρδισε;

Υπολογίζοντας το μακροχρόνιο κέρδος/ζημεία των στοιχημάτων

Ναι, κέρδισε ΑΥΤΟ και ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ που έπαιξες ΤΩΡΑ. Αν δεν ξαναστοιχηματίσεις υπό αυτές τις συνθήκες, την γλύτωσες. Ήσουν τυχερός. Αν όμως βάλεις 10 τέτοια στοιχήματα με πιθανότητα 50% και απόδοση 1,50, χάνεις το 25% κάθε πονταρίσματος!

Το νούμερο προκύπτει πολλαπλασιάζοντας την πιθανότητα επί την απόδοση και αφαιρώντας από τη μονάδα.

10 στοιχήματα των 10 ευρώ θα έχουν σαν αποτέλεσμα μακροχρόνια ζημία 25 ευρώ! Σε μια τέλεια κατανομή των αποτελεσμάτων, θα κερδίσεις από 25 ευρώ στα 5 κερδισμένα στοιχήματα και θα χάσεις 50 στα 5 χαμένα! Σύνολο, 25 ευρώ μείον.

Οπότε μη χαρείς αν κερδίσεις τα πρώτα 2, γιατί στην ουσία στοιχηματίζεις λάθος.

Αν τώρα σου προσέφερα το ίδιο στοίχημα με απόδοση 2,20, το μακροχρόνιό σου κέρδος είναι 10% του πονταρίσματός σου. Ο υπολογισμός του ποσοστού είναι ο ίδιος με προηγουμένως, μόνο που τώρα η μονάδα αφαιρείται από το γινόμενο.

Οπότε αν πόνταρες 10 ευρώ και κερδίσεις καθαρά 12 με την απόδοση του 2,20, το πραγματικό μακροχρόνιο κέρδος σου είναι 1 ευρώ κι όχι 12.

Τα έχουμε ξαναπεί αυτά στο άρθρο για το value betting.

Αξίζει να μεταβάλλεις το ποντάρισμά σου σε ταυτόχρονα στοιχήματα;

Στο προηγούμενο βίντεο ασχοληθήκαμε με το σταθερό ποντάρισμα και συγκεκριμένα πώς μεταβάλλεται αυτό σε ταυτόχρονα στοιχήματα. Σε εκείνο το βίντεο αφήσαμε αναπάντητο το ερώτημα γιατί δεν αξίζει να αλλάζει κανείς το σταθερό αυτό ποντάρισμα.

Γνωρίζοντας πλέον πώς να υπολογίζουμε το θεωρητικό μακροχρόνιο κέρδος των στοιχημάτων μας, είναι πια εύκολο να αποδείξουμε γιατί συμβαίνει αυτό.

Θυμίζω ότι ποντάροντας 2% του κεφαλαίου σε κάθε ποντάρισμα, το ποσοστό θα πρέπει να πέσει στο 1,90% εάν στοιχηματίσετε σε 4 αγώνες που διεξάγονται την ίδια ώρα με απόδοση κοντά στο 2,00. Το μακροχρόνιο κέρδος ενός τέτοιο στοιχήματος είναι 0,0423%.

kritirio-kelly-stathero-pontarisma-dyo-tois-ekato

Τι σημαίνει αυτό;

Πολύ απλά, ότι το μακροχρόνιο κέρδος επί του κεφαλαίου σας εκτιμάται στο (2% επί 0,0423% ίσον) 0,0846% και στο 0,08037% αντίστοιχα! Η διαφορά δηλαδή που θα κάνει στο κεφάλαιό σας ο υπολογισμός των πονταρισμάτων είναι της τάξης του… 0,0423 τοις χιλίοις!

Ας το δούμε με πραγματικά νούμερα.

Έστω ότι το κεφάλαιό σας είναι 1.000 ευρώ, άρα θα ποντάρατε 20 ευρώ σε ένα και μοναδικό στοίχημα και από 19 ευρώ στο καθένα από τα 4 ταυτόχρονα στοιχήματα. Το μακροχρόνιο κέρδος στην πρώτη περίπτωση είναι 84,6 λεπτά του ευρώ, αλλά 80,37 λεπτά για καθένα από τα 4 στοιχήματα στη δεύτερη περίπτωση.

Ακόμα και προσθέτοντας το μακροχρόνιο κέρδος και των 4 στοιχημάτων (3,21 ευρώ), η διαφορά που προκύπτει σε σχέση με το αν δεν αλλάζατε καθόλου το ποντάρισμα (3.38 ευρώ) είναι ανεπαίσθητη.

[quote type=”center”]Μιλάμε για 17 λεπτά του ευρώ σε ένα κεφάλαιο της τάξης των 1.000 ευρώ![/quote]

Συμπέρασμα; Μη σπαταλάτε το χρόνο σας υπολογίζοντας το ποντάρισμα όταν στοιχηματίζετε σε ταυτόχρονα γεγονότα. Διατηρήστε το σταθερό στο 2% του κεφαλαίου σας ή σε οποιοδήποτε άλλο ποσοστό έχετε καταλήξει εξαρχής και επικεντρωθείτε στις επιλογές που θα κάνετε. Στο κάτω κάτω προς το παρόν, χρειάζεστε περισσότερο να εντοπίζετε στοιχήματα με value, παρά να προσέχετε αυτές τις λεπτομέρειες στο ποντάρισμά σας!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.