Γνωρίζετε πως το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που ξοδεύουν οι εταιρίες κάθε χρόνο, καταλήγει στο τμήμα marketing που προωθεί τα προϊόντα τους (βλέπε την εικόνα παρακάτω); Ακόμα κι αν το «προϊόν πουλάει μόνο του» ή έχετε τους καλύτερους επιστήμονες στη… δούλεψή σας, χωρίς καλό marketing οι ανταγωνιστές σας έχουν εύκολο έργο.

Ευτυχώς στο blogging και στην προώθηση των ιστοσελίδων, το marketing μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και δωρεάν!

marketing-budget
Πηγή: dazeinfo.com

Πρώτα από όλα, τακτικές όπως είναι τα spam emails αποκλείονται αν σέβεστε το blog σας, τους αναγνώστες σας και τους πελάτες/διαφημιστές σας. Εδώ θα πούμε για white hat μεθόδους προώθησης της ιστοσελίδας, μεθόδους δηλαδή που συμβαδίζουν με το etiquette του ίντερνετ και είναι αποδεκτές από το σύνολο της online κοινότητας.

Στόχος μας δεν είναι μόνο να ακούσει ο κόσμος για την ιστοσελίδα μας, αλλά να την επισκεφτεί, να επιστρέψει σε αυτήν και να διαβάσει αρκετό από το περιεχόμενό της. Αν ξεκινήσουμε στραβά κι επιθετικά με ανάρμοστες συμπεριφορές, όχι μόνο δε θα πετύχουμε αυτό το στόχο, αλλά θα μας αντιπαθήσουν τόσο οι επισκέπτες όσο και οι ανταγωνιστές μας. Και στην αρχή, τους χρειαζόμαστε όλους!

Αφήνοντας σχόλια και προσφέροντας άρθρα δωρεάν

Αν κατασκευάζετε μια ιστοσελίδα π.χ. για το εστιατόριό σας, θα αποφύγετε να δώσετε υλικό σε ιστοσελίδες άλλων εστιατορίων. Ωστόσο, θα είστε ενθουσιασμένοι αν ένα ειδησεογραφικό site ή μια ιστοσελίδα μαγειρικής δημοσιεύσει ένα άρθρο σας! Αντιθέτως, αν κατασκευάζετε ένα blog για το στοίχημα, θα έπρεπε να είστε διατεθειμένοι να δώσετε τροφή στους ανταγωνιστές σας: τα υπόλοιπα blogs για το στοίχημα και τα σπορ.

Κι όμως είναι μία από τις καλύτερες τακτικές για να προωθήστε το blog σας! Αφού γράψτε 10 από τα καλύτερά σας κείμενα στο δικό σας blog, ο καλύτερος τρόπος να βρείτε αναγνώστες είναι να κοιτάξτε τους ανταγωνιστές σας! Εκείνοι έχουν ήδη το ακροατήριο που ψάχνετε. Άνθρωποι που ασχολούνται με τα αθλητικά νέα και το στοίχημα. Αυτούς δε θέλετε; Οπότε δεν έχετε παρά να τους προσελκύσετε στο δικό σας χώρο.

Πώς;

Αφήνοντας σχόλια στα άρθρα τους, συμμετέχοντας σε συζητήσεις στο φόρουμ τους και στέλνοντας νέα άρθρα για τη δικιά τους ιστοσελίδα. Ναι, προσφέρετε δωρεάν την τέχνη σας. Ταυτόχρονα όμως με τον ανταγωνιστή που κερδίζει ένα δωρεάν, καλογραμμένο άρθρο, κερδίζετε κι εσείς προβολή και πιθανόν κάποιο σύνδεσμο (backlink) στη δική σας ιστοσελίδα.

Μη βιαστείτε όμως να γεμίστε την ιστοσελίδα τους με σχόλια, που παραπέμπουν όλα στο blog σας! Κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε ως spammer και να σας απαγορευτεί οποιαδήποτε προβολή σε ένα δημοφιλές στο χώρο σας site. Δεν είναι κρίμα;

Όσο για τα άρθρα που θα δώσετε απλόχερα, καλό είναι να συστηθείτε πρώτα και να ενημερώσετε το διαχειριστή για την πρόθεσή σας. Εκείνος με τη σειρά του θα σας δώσει τις κατευθύνσεις και προϋποθέσεις για να στείλετε το άρθρο σας. Προσφέρετε κάτι δωρεάν και θα δείτε ότι θα κερδίσετε τα δεκαπλάσια στο μέλλον από αυτό που προσφέρετε.

Χτίστε την online ταυτότητα της ιστοσελίδας στα social media

Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων στα social media. Εκείνοι που βλέπουν τη CIA από πίσω τους κι εκείνοι που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτά. Οι πρώτοι αρνούνται πεισματικά να φτιάξουν λογαριασμό, στους δεύτερους δεν προλαβαίνει να στεγνώσει το ηλεκτρονικό μελάνι από το τελευταίο τους post κι αισθάνονται ήδη την ανάγκη να γράψουν ξανά!

Κι όμως, τα social media είναι ένας από τους καλύτερους χώρους να προωθήσετε την ιστοσελίδα σας! Αρκεί να τα δείτε λίγο πιο… επαγγελματικά αντί για να σπαταλάτε την ώρα σας ή να βλέπετε… φαντάσματα. Αποτελούν ένα άριστο εργαλείο να φέρετε το προϊόν σας (την ιστοσελίδα) μπροστά στα μάτια χιλιάδων, εκατομμυρίων ματιών!

Μην το αμελήσετε, αλλά κάντε την προώθηση στα social media σωστά!

Έχετε βρει όνομα για το blog, σωστά; Πηγαίνετε, ή μάλλον, ΤΡΕΞΤΕ στα social media να φτιάξετε σελίδες για το blog σας. Σελίδες, όχι προφίλ. Στις σελίδες ο κόσμος κάνει like και follow. Δεν ψάχνει φίλους το blog σας. Έχει εσάς, του αρκεί.

«Τρέξτε» σημαίνει να προλάβετε να «πιάσετε» το όνομα. Να χτίσετε το brand name σας που λέγαμε. Χρειάζεστε το ίδιο όνομα, τόσο στο blog που έχει ήδη καταχωρήσει, όσο και στις σελίδες του blog στα social media. Πρέπει να υπάρχει συνέχεια, ομοιογένεια, ταυτότητα. Δεν είμαι ο Jim που γράφω εδώ κι ο Δημήτρης στα social media. Είμαι παντού ο Jim. Όπως παντού είμαστε το Στοίχημα Online.

Δείτε τα links στις αντίστοιχες σελίδες μας στα social media:

  • www.facebook.com/StoiximaOnline
  • plus.google.com/+StoiximaOnline
  • twitter.com/stoiximaonline
  • www.youtube.com/user/stoiximaonline
  • vimeo.com/channels/stoixima (επειδή ήταν διαθέσιμο χωρίς το online)

Αφού αποκτήσετε ταυτότητα και παρουσία στα social media, έχετε πλέον στη διάθεσή σας έναν ακόμα δωρεάν τρόπο να προωθήστε το blog σας σε τόσο πολύ κόσμο. Γράφετε συχνά τα νέα του blog σας, τυχόν ειδήσεις που ενδιαφέρουν το ακροατήριό σας και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ μοιράζετε τα άρθρα σας μέσω των social media. Αλλιώς, ποιος ο λόγος που τα φτιάξατε;

Δυσκολεύεστε να ενημερώνετε Facebook, Google+ και Twitter ταυτόχρονα; Υπάρχει λύση κι ακούει στο όνομα FriendsPlus.me. Εσείς γράφετε στο Google+ και η εφαρμογή αντιγράφει τα λόγια σας στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Οπότε δεν έχετε παρά να είστε ενεργοί μόνο στο Google+ και να ελέγχετε πού και πού τα υπόλοιπα, εξοικονομώντας πολύ χρόνο. Χρόνο που θα αξιοποιήσετε γράφοντας ακόμα περισσότερα κείμενα.

Όχι, η υπηρεσία δεν είναι δωρεάν και το παραπάνω link θα μου αποφέρει κάποια χρήματα αν τελικά την χρησιμοποιήσετε (όπως και πολλά από τα links που περιλαμβάνω στα άρθρα αυτά). Δεν είστε υποχρεωμένοι να πατήσετε, μπορείτε να τα ψάξετε στο Google. Απλώς είναι μια υλική ανταμοιβή (σχεδόν η μοναδική) για την όλη προσπάθεια που κάνουμε εδώ στο Στοίχημα Online.

Προώθηση μέσω email: Χτίζοντας το mailing list του blog σας

email-marketing-statistika
Πηγή: unbounce.com

Για χρόνια ενημέρωνα το προσωπικό μου blog, αμελώντας να ζητάω ευγενικά τα emails των επισκεπτών και των ένθερμων υποστηρικτών. Μέγα λάθος όπως διαπιστώνω εν έτει 2014. Ένας blogger που θέλει να σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να χτίζει από την πρώτη μέρα την mailing list του. Γνωστό κι ως email marketing.

Αν ρωτήσετε έναν ειδικό στο marketing, θα σας πει ότι το μόνο που χρειάζεται είναι μια καρέκλα κι ένα τηλέφωνο. Στην περίπτωση της ιστοσελίδας, χρειάζεστε emails. Τα emails των πιο πιστών σας θαυμαστών: των τακτικών αναγνωστών σας. Αν και δεν αποκλείεται να σας δώσουν το email τους και τυχαίοι επισκέπτες που σας βρήκαν για πρώτη φορά, θα πρέπει να πείσετε πρώτα με τα κείμενά σας ότι σας αξίζει να σας δώσουν το email τους.

Αφού λοιπόν γράψετε τα πρώτα σας 10 πιο καλά κείμενα που μπορείτε και πριν ανακοινώσετε σε εφημερίδες και ραδιόφωνα την ιστοσελίδα σας, έσω έτοιμοι! Ταιριάξτε κάπου στο blog τη φόρμα που θα ζητάτε το email των επισκεπτών, ενδεχομένως προσφέροντας και κάτι δωρεάν (ένα ebook για παράδειγμα με τα 10 άρθρα που ήδη γράψατε!). Το καλύτερο μέρος είναι φυσικά στην κορυφή της ιστοσελίδας. Ειδικά τώρα που ξεκινάς και δε χρειάζεσαι διαφημίσεις, τοποθέτησέ την εκεί.

Διαφορετικά, θα επέλεγα ακριβώς πάνω ή κάτω από τον τίτλο των άρθρων, στο τέλος των άρθρων και τέλος στην πλάγια μπάρα αν το επιτρέπει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας σου. Εξαρτάται από εσένα πόσο… επιθετικά κι ευγενικά θα ζητήσεις το email των επισκεπτών. Μπορείς να επιλέξεις ακόμα και μια pop-up φόρμα που θα πετάγεται στην οθόνη των επισκεπτών, μόλις αυτοί προλάβουν να διαβάσουν 2-3 γραμμές!

Άπαξ και ξεκινήσεις να μαζεύεις emails, έχεις αμέσως μια λίστα με τους καλύτερους πελάτες σου! Τους πιο πιστούς των πιο πιστών αναγνωστών σου. Μην τους διώξεις, προωθώντας τους ό,τι προσφορά σου έρθει στο κεφάλι ή γεμίζοντας το ταχυδρομείο τους, γιατί σίγουρα θα δεις τη λίστα να μειώνεται.

Κράτησε μια επαφή, αρχικά στέλνοντας τα άρθρα σου (όπως κάνουμε εδώ στο Στοίχημα Online) και βλέπεις στο μέλλον πώς θα αξιοποιήσεις τη mailing list που έφτιαξες. Επίσης, μην μπεις στον πειρασμό να την πουλήσεις, γιατί απαγορεύεται (προσωπικά δεδομένα).

Αν και υπάρχουν δωρεάν εφαρμογές για email marketing, θα πρότεινα το GetResponse στο οποίο μεταπήδησα μετά από ένα χρόνο στο Aweber. Και πάλι το link είναι affiliate link, αν νομίζεις ότι το κείμενο τα αξίζει. Άσε που μέσω του link, θα κερδίσεις και $30 για τη χρήση της υπηρεσίας.

[box type=”info”] Σημείωση: Οποιαδήποτε υπηρεσία προτείνω, είναι δοκιμασμένη πρώτα από όλα από εμένα τον ίδιο και συχνά είναι κι αυτή που χρησιμοποιώ ακόμα και σήμερα.[/box]

Φτιάξε μια κοινότητα ή ένα περιοδικό πριν φτάσεις στη διαφήμιση

Οι… φραγκάτοι θα προτιμήσουν την επιλογή της διαφήμισης μέσω Google AdSense, στα social media, σε ανταγωνιστές ή σε άλλες ιστοσελίδες. Η γρήγορη λύση που φέρνει άμεσα αποτελέσματα. Φοβάμαι όμως ότι θα απογοητευτείτε από τα αποτελέσματα, ειδικά αν δεν έχετε πείρα στον χώρο.

Εγώ ακόμα θυμάμαι εκείνα τα $700 που πέταξα κυριολεκτικά σε διαφήμιση στο Facebook όταν πρωτοξεκίνησα το Στοίχημα Online. Δεν είναι ανάγκη να τα χάσετε κι εσείς, πριν δοκιμάσετε πρώτα όλα όσα έχουμε πει. Μακάρι να τα ήξερα κι εγώ νωρίτερα.

social-media-marketing
Πηγή: marketingprofs.com

Προώθηση και μάλιστα δωρεάν παρέχει η δημιουργία μιας κοινότητας, παράλληλα με το blog σας. Η κοινότητα μπορεί να έχει τη μορφή φόρουμ ή γκρουπ στα social media. Έχετε υπόψη σας όμως ότι το φόρουμ θα πρέπει πρώτα να γεμίσει πριν οι επισκέπτες αποφασίσουν να συμμετέχουν, ενώ αν αποκτήσετε… λαό, θα χρειαστείτε moderators που θα ελέγχουν το τι γράφεται. Και ειδικά στο χώρο των σπορ και του στοιχήματος, ο κάθε πικραμένος γράφει τη δικιά του εξυπνάδα. Ίσως να μην αργήσει η στιγμή λοιπόν, που θα περνάτε από έλεγχο μηνύματα σε 24ωρη βάση!

Επιπλέον, το φόρουμ θέλει κάποιες επιπρόσθετες γνώσεις (σαν να μαθαίνετε ένα δεύτερο WordPress) και έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με την κατασκευή και διαχείριση ενός blog.

Για να αποφύγετε όλα αυτά, έχετε την ευκαιρία να επιλέξτε τη δημιουργία ενός γκρουπ σε Facebook ή μιας κοινότητας στο Google+. Επέλεξα τη δεύτερη λύση για το Στοίχημα Online (εδώ η κοινότητά μας στο Google+), αφού ο χρόνος μου είναι ασφυκτικά περιορισμένος πια για να διαχειρίζομαι ΚΑΙ φόρουμ, ενώ έχω αναπτύξει μια… αγάπη για το Google+. Ας μην ξεχνάμε κιόλας ότι ήδη υπάρχουν αθλητικά/στοιχηματικά φόρουμ στην Ελλάδα με αρκετά χρόνια παρουσίας. Γιατί κάποιος να προτιμήσει το δικό σας με το περιορισμένο ακροατήριο;

Τελευταία ανακάλυψα έναν ακόμα τρόπο προώθησης της ιστοσελίδας. Δεν είναι άλλος από τη δημιουργία… περιοδικού στο FlipBoard! Το FlipBoard επιτρέπει στους χρήστες του να διαβάζουν περιοδικά και άρθρα από κινητή συσκευή με χαρακτηριστική ευκολία. Γιατί λοιπόν να μη δώσετε την ευκαιρία στους επισκέπτες σας που είναι fan του συγκεκριμένου εργαλείου, να σας διαβάζουν πιο άνετα από το κινητό ή το tablet τους;

flipboard-periodiko

Συν τοις άλλοις, θα κερδίσετε και πόντους από το Google που θα βρίσκει παραπομπές στο Flipboard προς την ιστοσελίδα σας. Πόντους που θα σας κάνει να ανεβείτε κι άλλες θέσεις στα αποτελέσματα του Google. Εγώ πάντως το σκέφτομαι να φτιάξω το πρώτο στοιχηματικό περιοδικό.

Δουλειά μας εδώ στο Στοίχημα Online δεν είναι η κατασκευή ιστοσελίδων. Ωστόσο, έχοντας αποκομίσει πολλή γνώση τα τελευταία χρόνια μέσω της διαχείρισης αρκετών ιστοσελίδων και blogs, θεώρησα πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να μοιραστώ τα πιο βασικά μέσω του ελληνικού αυτού blog, με την ελπίδα να βοηθήσω κάποιους από εσάς να ξεκινήσετε σωστά τη δική σας ιστοσελίδα για το στοίχημα κι όχι μόνο.

Επιστρέφοντας στην κύρια θεματολογία του blog, που δεν είναι άλλη από τα δρώμενα στα σπορ και στο στοίχημα, αραιά και πού θα επανέρχομαι στο θέμα του blogging. Για αυτό, μη διστάσετε να στείλετε τις ερωτήσεις σας στα σχόλια που ακολουθούν και με την πρώτη ευκαιρία θα έχετε την απάντησή σας.

Καλή αρχή λοιπόν με τη νέα σας ιστοσελίδα! Θα χαρούμε να φιλοξενήσουμε άρθρα σας για προώθηση του στοιχηματικού blog σας, δίνοντας μια ώθηση στην προσπάθειά σας. Αρκεί βέβαια να βάλετε τον καλύτερό σας εαυτό. Καλό γράψιμο!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.