pame-stoiximaΟι καλύτερες αποδόσεις μέσω μικρότερης γκανιότας, το σωστό live στοίχημα, τα μονά αποδεκτά και η κατάργηση του φόρου 10% επί των κερδών από το πρώτο ευρώ είναι 4 από τις πιο σημαντικές αλλαγές που πρέπει να κάνει το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ, εάν θέλει να προσελκύσει τους παίκτες ξανά στα πρακτορεία του. Διαφορετικά ας μην περιμένει ο μελλοντικά πλήρως ιδιωτικοποιημένος ΟΠΑΠ να αυξήσει τον τζίρο εργασιών του. Γιατί ακόμα και η απαγόρευση του διαδικτυακού στοιχήματος δε θα φέρει αποτέλεσμα.

Οι αλλαγές που προτείνω προέρχονται από εμένα ως πελάτη τόσο του Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ, όσο και των άλλων εταιριών στοιχημάτων! Ειλικρινά δε βλέπω τον ΟΠΑΠ σαν εχθρό μου, τον βλέπω ως επιχείρηση που θα δεχθεί το στοίχημά μου. Δεν είμαι ανταγωνιστής, δε θέλω ούτε το κακό του ΟΠΑΠ και των online bookmakers, ούτε να μην καρποφορήσουν επενδύσεις σε πρακτορεία και να οδηγηθούν στην ανεργία άνθρωποι του χώρου. Ως πελάτης που κυνηγάω το συμφέρον μου και προσπαθώ να βρω τις καλύτερες τιμές στις καθημερινές μου αγορές εντούτοις, είναι αναπόφευκτο πως θα με κερδίσει ένα ανταγωνιστικό και ποιοτικό προϊόν, όπως με είχε κερδίσει το ανταλλακτήριο στοιχημάτων τόσα χρόνια. Και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζει και ο ΟΠΑΠ το Πάμε Στοίχημα κι όλα τα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια του. Μόνο έτσι θα έχει ουσία η ρύθμιση του τζόγου στην Ελλάδα, όπως γράφτηκε σε πρόσφατο άρθρο του PraktoresOnLine.com.

Νομίζω είναι το Α και το Ω για να ενδιαφερθούν οι παίκτες του online στοιχήματος και να βρουν ελκυστικό το προϊόν του Πάμε Στοίχημα. Έχοντας συνηθίσει στις ομολογουμένως πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις του internet, θα είναι δύσκολο να βρουν αξία σε αποδόσεις στοιχήματος με γκανιότες της τάξης του 10% ή και χειρότερες. Καταλαβαίνω πως μέσω αυτών των χαμηλών αποδόσεων πρέπει να χρηματοδοτηθούν πρακτορεία, διαφημιστικές καμπάνιες και να πληρωθούν ένα σωρό άνθρωποι και έτσι πρέπει να διατηρηθεί το περιθώριο κέρδους υψηλό. Χωρίς να είμαι οικονομολόγος ωστόσο, δε θα με εξέπληττε εάν μειώνοντας το περιθώριο κέρδους, αυξάνονταν ο τζίρος και τελικά οδηγούμασταν σε ίσα ή και μεγαλύτερα κέρδη για το Πάμε Στοίχημα. Ποιος αποκλείει πως τα μελλοντικά οικονομικά στοιχεία του ΟΠΑΠ δε θα ωφελούνταν από μια τέτοια κίνηση;

  • Λειτουργικό live στοίχημα

Αυτό προκύπτει από το άρθρο του «Τσιμπίδα» από το PraktoresOnLine.com που προανέφερα. Ο ίδιος (δε γνωρίζω εάν είναι παίκτης ή πράκτορας) περιγράφει με χαρακτηριστικό τρόπο στο κείμενό του την αδυναμία του ΟΠΑΠ να διοργανώσει σωστά το live στοίχημα στο πρόγραμμα των αγώνων του. Ο αρθρογράφος σχολιάζει πως ο ίδιος ο ΟΠΑΠ πρέπει να σεβαστεί τους ίδιους τους παίκτες και να βελτιώσει κυρίως την ενημέρωση των παικτών σχετικά με τη διαθεσιμότητα του live στοιχήματος αλλά και τη διεξαγωγή του.

«Ήμουν κι είμαι από αυτούς που πιστεύουν στο LIVE Στοίχημα. Όμως για ποιο LIVE Στοίχημα μιλάμε; Γι αυτό το LIVE Στοίχημα που παίζεται αυτό το διάστημα και το οποίο όχι μόνο δεν μαζεύει Παίκτες στα Πρακτορεία, αλλά απομακρύνει και τους ήδη υπάρχοντες; Είναι δυνατόν να κλειδώνεται το σημείο του τελικού αποτελέσματος από το 25΄, επειδή έτυχε η γηπεδούχος ομάδα να προηγηθεί σε εκείνο το λεπτό με σκορ 2-0; Και δεν βρέθηκε ένας… εγκέφαλος κάποιου υπεύθυνου να εξακολουθήσει να προσφέρει το τελικό σημείο, όποια έκταση κι αν έχει πάρει το σκορ υπέρ της μίας ή της άλλης ομάδας, απλώς βάζοντας στο σημείο κάποιο χάντικαπ τερμάτων; Είναι δυνατόν την επόμενη μέρα να έχει αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ στις επτά το απόγευμα και να μην προσφέρονται αυτοί οι αγώνες LIVE, οπότε και βρίσκονται οι περισσότεροι Παίκτες στα Πρακτορεία, αλλά να προσφέρονται LIVE οι αγώνες των δέκα παρά κι όταν αυτοί ξεκινούν να κολλάει το σύστημα και να μην μπορείς να παίξεις; Είναι δυνατόν να περιμένει κάποιος να τραβήξει το LIVE Στοίχημα κάτω από αυτές τις συνθήκες, με μόνο τρεις αγώνες LIVE το Σαββατοκύριακο; Ένα παιχνίδι που βασίζεται στον χρόνο και στη συνεχή ροή; Τι να κάνει ο Παίκτης, να ρίχνει τα… χαρτιά για το πότε έχει LIVE Στοίχημα στο Πρακτορείο για να περάσει μία βόλτα από αυτό; Μα ούτε πάνω στο κουπόνι του στοιχήματος δεν αποτυπώνονται με μία διαφορετική γραμματοσειρά, με ένα διαφορετικό χρώμα οι αγώνες που παίζονται LIVE! Πώς να προχωρήσει το ρημάδι το παιχνίδι, όταν όχι μόνο δεν βοηθιέται, αλλά «φρενάρεται» κιόλας; Χωρίς συνεχή ροή, χωρίς ποικιλία στο παιχνίδι, πώς να προχωρήσει; Κι είμαστε αναγκασμένοι εμείς, όσοι πιστεύουμε σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού, να απολογούμαστε γιατί το παιχνίδι δεν τραβάει, για τα λάθη των άλλων! Δίπλωμα νομικής θα πρέπει να μας αποδοθεί, τιμής ένεκεν,  σε εμάς τους… δικηγόρους!!!

Δεν μπαίνουν γκολ, δεν έχει ενδιαφέρει το παιχνίδι, μπαίνουν γκολ δεν προσφέρεται το τελικό σημείο. Χαμένοι πάντα εμείς οι Παίκτες, αλλά και οι Πράκτορες…»

Δεν έχω να προσθέσω τίποτα πάνω σε αυτό αφού έχω μηδαμινή εμπειρία στο live στοίχημα του ΟΠΑΠ.

  • Κατάργηση του 10% φόρου από το πρώτο ευρώ

Ένα από τα αγκάθια του πρόσφατου νομοσχεδίου σχετικά με τη ρύθμιση των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα αποτέλεσε ο φόρος 10% επί των κερδών των παικτών του ΟΠΑΠ. Μάλιστα αρχικά ο φόρος προβλεπόταν για το σύνολο του ποσού, συμπεριλαμβανομένου και του πονταρίσματος. Δηλαδή πόνταρα €10 σε απόδοση 2.0 κι αν κέρδιζα είχα επιστροφή €18 αντί για €19. Λέτε αν το στοίχημα ακυρωνόταν (απόδοση 1.0) ο φόρος να ίσχυε και τότε, με αποτέλεσμα να «πληρωθώ» €9 αντί για 10; Γέλασε ο κόσμος και τελικά αποσαφηνίστηκε πως ο φόρος θα επιβάλλεται μόνο στο καθαρό κέρδος του παίκτη.

Έχω αναφερθεί πολλάκις στο παρελθόν σχετικά με το συγκεκριμένο αυτό φόρο, όπου προσπάθησα να εξηγήσω την επίπτωση του φόρου αυτού στην κερδοφορία των παικτών. Διαβάζω όμως σήμερα μια άλλη λεπτομέρεια στους 4+1 λόγους που βελτιώνουν την αποτίμηση του ΟΠΑΠ στο fmvoice.eu (καλά, άμα βρείτε .gr ιστοσελίδα να ασχολείται με αυτά τα θέματα, πείτε μου), όπου μαθαίνω πως ο φόρος επιβάλλεται ανά δελτίο κι όχι ανά στήλη. Στα νέα δεδομένα με πρόχειρους υπολογισμούς νομίζω είναι το ίδιο, αλλά με το ισχύον μέχρι τώρα καθεστώς η διαφορά αυτή είναι σημαντική. Μέχρι τώρα επιβαλλόταν 10% φόρος στα κέρδη ανά στήλη άνω των €100. Αυτό σημαίνει πως εάν έπαιζε κανείς με πολλαπλασιαστή το στοίχημά του (στην ουσία αντιστοιχώντας σε μεγαλύτερο αριθμό στηλών), μπορούσε να αποφύγει το φόρο αυτό, ακόμα και για ποσά άνω των €100. Εάν δηλαδή έπαιζα σε μονό αποδεκτό με απόδοση 2.50 €100 και κέρδιζα, θα έπαιρνα €150 καθαρό κέρδος κι όχι €135, αφού το στοίχημά μου θα αποτελούνταν από πολλές στήλες των €0.30 που θα πληρωνόταν €0.75 η κάθε μία. Χωρίς φυσικά να επιβληθεί φόρος σε αυτές, αφού το κέρδος ανά στήλη ήταν πολύ μικρότερο του €100. Με τη νέα διάταξη θα παρακρατηθεί φόρος από το παραπάνω κερδισμένο στοίχημα.

  • Μονά αποδεκτά

Και πάλι θα αναφερθώ πως εάν ο ΟΠΑΠ προτίθεται να προσελκύσει παίκτες του διαδικτύου, θα πρέπει να προσφέρει επιλογές εφάμιλλες με τον εκεί ανταγωνισμό. Αν και οι παίκτες μπορεί να μην κατανοούν την σημασία του μονού αποδεκτού σε σύγκριση με το παρολί/σύστημα στοιχήματος, θα είναι σίγουρα προς το συμφέρον του Πάμε Στοίχημα να προσανατολιστεί προς τη διάθεση περισσοτέρων μονών αποδεκτών στοιχημάτων.

Θα επαναλάβω πως τα παραπάνω είναι πρωτίστως συμβουλές προς το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ, εφόσον θέλει να βγει κερδισμένο από την απαγόρευση του διαδικτυακού στοιχήματος. Η τελευταία με τον τρόπο που επιβάλλεται στους παίκτες έχει ήδη δημιουργήσει αρνητική εντύπωση σε εμάς τους παίκτες, οπότε έχουμε έναν παραπάνω λόγο να μην προσανατολιστούμε στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Με εντελώς φιλική διάθεση έκανα τις παραπάνω επισημάνσεις, κάτι για το οποίο θα εύχονταν πολλές εταιρίες στοιχημάτων να έκανα στη θέση του Πάμε Στοίχημα. Ας ελπίσουμε πως ο νέος πλήρως αποκρατικοποιημένος ΟΠΑΠ θα ακούσει κάποιες από αυτές. Διότι μετά την πώληση του ΟΠΑΠ, το επιχείρημα να στηρίξουμε την κρατική επιχείρηση του Οργανισμού δε θα ισχύει πια. Το κράτος ούτως ή άλλως θα καρπώνεται το 30% των κερδών όλων των νομίμων εταιριών στοιχήματος σύμφωνα με τις τελευταίες φορολογικές ρυθμίσεις.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.