Πόσο εύκολα απογοητεύεστε όταν χάνετε στο στοίχημα; Όταν αρχίζετε να αμφιβάλλετε για το σύστημα που ακολουθείτε κι αναρωτιέστε τι πηγαίνει στραβά; Είναι δύσκολο να κερδίσει κανείς στο στοίχημα. Κι ακόμα πιο δύσκολο να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο σερί χαμένων στοιχημάτων.

Στα δύσκολα ξεχωρίζουν οι καλοί από τους κακούς παίκτες στο στοίχημα. Διότι όταν κερδίζουμε, όλα φαίνονται πανεύκολα. Πετυχαίνουμε τη μία πρόβλεψη μετά την άλλη, τα χρήματά μας αυξάνονται και η αυτοπεποίθησή μας εκτοξεύεται!

Τι γίνεται όμως όταν γεμίζουμε αμφιβολίες για τις ικανότητές μας;

Όσο καλό κι αν είναι το σύστημά μας, αργά ή γρήγορα θα δοκιμαστεί η αντοχή μας

Ακόμα και το πιο κερδοφόρο σύστημα θα βιώσει αναπόφευκτα drawdowns. Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα χάσουμε 10, 15 ή και 20 πονταρίσματα. Ίσως όχι στη σειρά, αλλά σε βάθος χρόνου το κεφάλαιό μας θα ζημιωθεί σημαντικά.

κέρδος-ζημία-drawdown
Πορεία συστήματος με €10 σταθερό ποντάρισμα (Stefanos Venios)

Για αυτό το λόγο η διαχείριση των χρημάτων σας είναι το σημαντικότερο κομμάτι της επιτυχίας σας στο στοίχημα. Πρέπει να έχετε προβλέψει ότι σε κάποια φάση θα χάσετε αρκετά στοιχήματα. Δε χρειάζεται να είστε… Πυθία για να προβλέψετε κάτι τέτοιο! Οι απώλειες θα έρθουν. Κι αυτές οι απώλειες, αν και θα επηρεάσουν αναμφίβολα την ψυχολογία σας, το σημαντικότερο είναι να μην επηρεάσουν το κεφάλαιό σας.

Πώς θα το κάνετε αυτό; Το έχετε ξανακούσει: ποντάροντας το 2% του κεφαλαίου σας ανά στοίχημα, ή ακόμα καλύτερα το 1%. Δεν είναι δύσκολο. Χωρίστε το διαθέσιμο κεφάλαιό σας σε 50 ή 100 μέρη αντίστοιχα και στοιχηματίζετε ένα μονάχα μέρος ανά πρόβλεψή σας.

Όταν χάσετε – που θα χάσετε – 20 πονταρίσματα συνολικά, στην πρώτη περίπτωση θα έχετε άλλα 30 διαθέσιμα στην άκρη και άλλα 80 στη δεύτερη!

Ποιος θα θέλατε να είστε τότε; Εκείνος που διαθέτει πλέον το 60% του αρχικού του κεφαλαίου, ή το 80%; Δεν έχει σημασία το μέγεθος του αρχικού κεφαλαίου, αλλά η σωστή διαχείρισή του.

Και είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί κανείς, προκειμένου να κερδίσει πολλά χρήματα σε λίγο χρόνο, ποντάροντας παραπάνω από όσα «αντέχει η τσέπη του».

Για αυτό συγκεκριμένα συζητάμε σήμερα! Για το πόσο αντέχει η τσέπη σας μια δύσκολη περίοδο στο στοίχημα.

Κι αυτή η αντοχή έχει να κάνει με το ποντάρισμά σας κι όχι με το κεφάλαιο που αρχικά διαθέσατε για το στοίχημα!

Όσο καλύτερα προετοιμασμένοι είστε για αυτή τη δύσκολη κατάσταση, τόσο ευκολότερα θα αντιμετωπίσετε μια περίοδο, κατά την οποία θα χάνετε το ένα στοίχημα μετά το άλλο.

Γιατί ξεχωρίζουν τότε οι καλοί παίκτες στοιχήματος;

Θυμηθείτε την τελευταία φορά που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε μια δυσάρεστη κατάσταση για τα οικονομικά σας στο στοίχημα, όπως πρόσφατα υπήρξε ο Νοέμβριος για δημοφιλείς ιστοσελίδες προγνωστικών. Είμαι σίγουρος ότι σκεφτήκατε να:

  1. Αλλάξετε στρατηγική.
  2. Αλλάξετε παραμέτρους του συστήματός σας.
  3. Εγκαταλείψτε το στοίχημα ή να κάνετε διάλειμμα.
  4. Ποντάρετε περισσότερα/λιγότερα.
  5. Ρεφάρετε ποντάροντας όλα τα χρήματα του λογαριασμού σας!
  6. Δοκιμάσετε την τύχη σας σε ένα άγνωστο για εσάς παιχνίδι του καζίνο ή στο πόκερ.
  7. Ξεκινήστε από το μηδέν, κάνοντας (δήθεν) μια νέα αρχή.
  8. Αποδεχτείτε ότι όλα είναι στημένα τελικά!

Η άσχημη περίοδος που βιώνουμε κατά καιρούς στο στοίχημα έχει φυσικά συνέπειες και στην ψυχολογία μας και τη συμπεριφορά μας απέναντι στους γύρω μας. Είμαστε πιο επιθετικοί, πιο απότομοι, περισσότερο εχθρικοί ακόμα και στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Απογοητευόμαστε, δε βρίσκουμε νόημα σε τίποτα, όλα είναι μάταια.

Τα γνωρίσματα αυτά είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης tilt όπως λέγεται στο πόκερ. Τα άσχημα αποτελέσματα είναι δυνατόν να επηρεάσουν την κρίση μας, να θολώσουν το μυαλό μας, να μας οδηγήσουν σε αποφάσεις που δε θα λαμβάναμε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.

Σας φαίνονται οικεία όλα αυτά;

Τότε φοβάμαι ότι ίσως φταίει ότι δεν είστε τόσο καλός παίκτης στο στοίχημα και στα τυχερά παιχνίδια γενικότερα. Διότι ένας καλός παίκτης, ένας παίκτης που έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και γνωρίζει τι είναι δυνατόν να συμβεί, δε θα σκεφτεί ποτέ έτσι. Κυρίως όμως έχει ήδη προγραμματίσει τις κινήσεις του για παν ενδεχόμενο.

[quote type=”center”]Κι όσο γρηγορότερα αντιληφθούμε ότι δεν είμαστε καλοί στο στοίχημα, τόσο περισσότερες ελπίδες έχουμε να γίνουμε![/quote]

Ποτέ δεν είναι αργά να παραδεχτούμε τα λάθη μας. Άλλωστε, από αυτά μαθαίνουμε.

Διαφορετικά θα βρίσκουμε πάντα δικαιολογίες γιατί χάνουμε στο στοίχημα!

Ναι, ο καλός παίκτης δεν είναι φτιαγμένος από πέτρα. Θα του μπουν σκέψεις στο μυαλό. Πιθανόν να του αναπτυχθεί και η αίσθηση του φόβου μέσα του. «Πόσο ακόμα;» θα αναρωτηθεί; Ρητορική ερώτηση αφού ήδη γνωρίζει «πόσο ακόμα»! Δεν παύει όμως να είναι άνθρωπος. Όσο ψυχρή λογική κι αν ακολουθεί στα στοιχήματά του. Δε θα σκεφτεί όμως ποτέ να «μπουμπουνίσει» το κεφάλαιό του, να παίξει 10 παρτίδες πόκερ μήπως «και γυρίσει», να εγκαταλείψει το (κερδοφόρο) σύστημά του, να βρει δικαιολογίες γιατί συμβαίνει η πτώση.

Ξέρει. Είναι εξαιτίας των μαθηματικών και της στατιστικής. Ακόμα κι αν στοιχημάτιζε στο κορώνα-γράμματα με απόδοση 2,20 είναι προετοιμασμένος να ζήσει ένα δαπανηρό αρνητικό σερί. Ξέρει όμως ότι σε βάθος χρόνου θα βγει κερδισμένος. Ακόμα κι εσείς το ξέρετε ότι θα κερδίσετε αν παίζατε ένα τέτοιο στοίχημα!

Κι όμως, κάποιοι θα λυγίσουν όταν θα χάσουν 10 ή 20 πονταρίσματα συνολικά από το κεφάλαιό τους. Κι αν παραμείνουν ψύχραιμοι, θα χάσουν τη μεγάλη ευκαιρία που τους δίνεται.

Εσείς πώς αντιμετωπίζετε παρόμοιες καταστάσεις στο στοίχημα; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.