Στοίχημα over 0.5 γκολ - 55ο λεπτό
Στοίχημα over 0.5 γκολ: 55ο λεπτό

Η ερώτηση για το στοίχημα στο Over 0.5 γκολ έρχεται από μήνυμα που δέχτηκα στο email μου: Εφόσον το 95% των αγώνων ποδοσφαίρου δε λήγουν 0-0, εάν στοιχηματίσει κάποιος στο 1.15 που είναι η διαθέσιμη απόδοση στο 25ο λεπτό, δε θα βγει μακροχρόνια κερδισμένος; Πράγματι θα έχει κέρδος ίσο με 9.25% (=1.15*0.95) του πονταρίσματός του μακροχρόνια. Όμως γιατί να μην περιμένει να ποντάρει στο 45ο λεπτό που η απόδοση θα είναι (τυχαία επιλογή) 1.50; Γιατί όχι στο 5.0 που θα έχει ανέβει η απόδοση προς το 70-80ο λεπτό; Η απάντηση είναι πως η πιθανότητα να καταλήξει ένας αγώνας ισόπαλος χωρίς τέρματα (under 0.5 γκολ δηλαδή) είναι 95% πριν την έναρξή του, όχι στο 25ο λεπτό, ούτε στο 45ο λεπτό, ούτε σε κάποια άλλη στιγμή που έχει ήδη ξεκινήσει ο αγώνας.

Συχνά οι πιθανότητες παρερμηνεύονται, αν και λένε την αλήθεια. Δεν έχω λόγο να διαφωνήσω πως ο μέσος όρος των πιθανοτήτων να λήξει ένας αγώνας over 0.5 γκολ είναι κάπου στο 95%. Όπως μου γράφει ο αποστολέας τους μηνύματος, αυτό δικαιολογεί και την απόδοση του over 0.5 γκολ που κυμαίνεται μεταξύ 1.03 και 1.05 οπότε και δεν υπάρχει value. Σε γενικές γραμμές λοιπόν σε χιλιάδες αγώνες όπου 95 από τους 100 αγώνες λήγουν over 0.5 γκολ, το να στοιχηματίσει κανείς στο over δε θα του αποφέρει κέρδος.

Στο 25ο λεπτό η απόδοση έχει ανέβει με στο 1.15 σύμφωνα με το φίλο μου και δεν έχω λόγο να τον αμφισβητήσω, αφού δεν έχω παρακολουθήσει την πορεία της απόδοσης του στοιχήματος Over 0.5 γκολ. Πλέον το στοίχημα έχει να κάνει όμως με την πιθανότητα να μην μπει τέρμα σε έναν αγώνα που είναι 0-0 στο 25ο λεπτό. Είναι διαφορετικό από την πιθανότητα να μην επιτευχθεί τέρμα σε έναν αγώνα που… δεν άρχισε! Άλλη πιθανότητα η πρώτη, άλλη η δεύτερη. Όπως διαφορετική θα είναι η πιθανότητα να λήξει ένας αγώνας over 0.5 γκολ μετά το 26ο λεπτό, το 27ο, το 30ο, μετά το πέρας του πρώτου ημιχρόνου, στο 70ο λεπτό, ακόμα και στο 89ο λεπτό! Εάν κάποιος στοιχηματίσει over 0.5 γκολ με ένα λεπτό να απομένει για την ολοκλήρωση ενός ισόπαλου αγώνα 0-0, η πιθανότητα θα προσεγγίζει το 0%! Εάν σας έλεγα να ποντάρετε Over 0.5 γκολ στο 89ο λεπτό ακόμα και σε 3.0 απόδοση, θα το κάνατε;

Το στοίχημα over 0.5 γκολ μπορεί να συγκριθεί με το στοίχημα κατά της ισοπαλίας.

Ο λόγος που ανεβαίνει η απόδοση όσο προχωράει ο αγώνας έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα της αγοράς να αντικατοπτρίζει τα γεγονότα (market efficiency). Για αυτήν την market efficiency θέλω να γράψω εδώ και χρόνια (ειλικρινά!), αλλά πάντα βρίσκω κάτι διαφορετικό να μου τραβήξει την προσοχή. Εν συντομία, εάν πιστεύουμε πως η αγορά είναι efficient (δυσκολεύομαι στη μετάφραση), εάν δηλαδή νομίζουμε πως η αγορά πάντα οδηγεί την απόδοση στην πραγματική της πιθανότητα, τότε δεν έχουμε λόγο να στοιχηματίσουμε. Εάν από την άλλη πιστεύουμε πως η αγορά είναι inefficient, υπάρχει value στο στοίχημα μέχρι η αγορά να ισορροπήσει στην πραγματική πιθανότητα, οπότε και θα πρέπει να αναζητάμε ανισορροπίες της αγοράς. Σε οποιαδήποτε ωστόσο περίπτωση, η αγορά ΠΑΝΤΑ θα προσπαθεί να κινηθεί προς την πραγματική πιθανότητα, για αυτό και στο στοίχημα του over 0.5 γκολ η απόδοση ανεβαίνει. Το θέμα είναι εάν ανεβαίνει πιο γρήγορα από ό,τι θα έπρεπε, οπότε και στοιχηματίζουμε στο over 0.5 γκολ OTAN συμβαίνει. Διαφορετικά δεν έχουμε λόγο να στοιχηματίσουμε σε μια αγορά όπου δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες εύρεσης απόδοσης που έχει αξία (value).

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.