betfair-germaniaΕδώ και λίγα λεπτά έγινε γνωστή η αποχώρηση της Betfair από τη Γερμανία, καθώς όπως ενημερώνει το ανταλλακτήριο στοιχημάτων, η επιβολή 5% φόρου στα στοιχήματα που εισήχθη από τη Γερμανική νομοθεσία φέτος μετέτρεψε το μοντέλο του ανταλλακτηρίου στοιχημάτων ως μη βιώσιμο. Η betfair θα συνεχίσει ωστόσο να προσφέρει υπηρεσίες πόκερ, καζίνο και στοιχημάτων fixed odds κανονικά στη Γερμανική αγορά, η οποία ευθύνεται για το 4% των κερδών του ανταλλακτηρίου. Τι γίνεται στην περίπτωση της Ελλάδας;

Τελευταία φορά που ασχολήθηκα με το Ελληνικό νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια, ίσχυε πως τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων απαγορεύονται, κάτι για το οποίο εξέφρασε παράπονα η betfair στην Ε.Ε. όταν αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των κερδών της για το 2012. Υποτίθεται δηλαδή, γιατί σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα έπρεπε να μην μπορούμε να στοιχηματίζουμε σε εταιρίες που δεν έχουν πάρει άδεια ήδη από τις 20 Ιανουαρίου 2012. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι με τις 4 εταιρίες διαδικτυακού τζόγου που λειτουργούν νόμιμα πάντως.

Η εξέλιξη στη Γερμανία όσον αφορά την αποχώρηση της betfair δεν πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερη έκπληξη, αφού πριν ένα χρόνο είχαμε δει την πτώση των μετοχών της betfair ως αποτέλεσμα της υιοθέτησης του Γερμανικού νόμου. Επίσης πριν 9 μόλις μήνες η betfair αποχώρησε και από τη Νότια Αφρική, είδηση η οποία όμως πρέπει να καθησυχάσει τους πελάτες τους ανταλλακτηρίου, αφού σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, οι κάτοικοι της Νοτίου Αφρικής ήταν σε θέση να κάνουν ανάληψη τα χρήματα των λογαριασμών τους. Έτσι ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση που η betfair όχι μόνο διακόψει την υπηρεσία του ανταλλακτηρίου αλλά αποχωρήσει εντελώς, τα χρήματα υποτίθεται θα είναι ασφαλή.

Σχετικά με την Ελλάδα τώρα, τα πράγματα είναι λίγο πολύ περίεργα. Καταρχήν πριν ένα χρόνο περίπου οι πρώτες επιπτώσεις του επικείμενου νομοσχεδίου περί τυχερών παιχνιδιών ήταν η αποχώρηση της Ladbrokes από την Ελλάδα, ενώ νωρίτερα είχε διακόψει τη λειτουργία της και η Eurobet λόγω της γενικής ρύθμισης των τυχερών παιγνίων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα μεγαλύτερες ήταν όμως οι συνέπειες στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης και στα έσοδα που παρείχαν οι διαφημίσεις των εταιριών στοιχημάτων. Συν τοις άλλοις, οι ενημερωτικές ιστοσελίδες γύρω από το στοίχημα αναγκάστηκαν να αλλάξουν κατάληξη από .gr σε .com και κάποιες να μεταφέρουν και τους servers.

Ο προτεινόμενος νόμος προβλέπει φόρο 10% στα κέρδη των παικτών ακόμα και του ΟΠΑΠ από το πρώτο ευρώ, ενώ φυσικά ο φόρος αυτός θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις αποδόσεις του online στοιχήματος. Ωστόσο πριν μερικούς μήνες το capital.gr έφερε στην επιφάνεια μερικές αλλαγές του νομοσχεδίου για το διαδικτυακό τζόγο, που περιελάμβαναν την κατάργηση της κάρτας παίκτη και τη μείωση της φορολογίας. Ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για αναδρομική φορολόγηση από το 2010!

Κι ερχόμαστε στο Νοέμβριο του 2012 με τη betfair να αποχωρεί από τη Γερμανία. Άλλο Γερμανία κι άλλο Ελλάδα θα μου πείτε. Τι θα λέγατε όμως αν σκεφτείτε πως στην κοντινή Κύπρο ήδη η πρόσβαση στην betfair «κόβεται» από τους παρόχους ίντερνετ, ενώ η betfair έχει ήδη κινηθεί εναντίον της Κύπρου με καταγγελία στην ΕΕ; Ακόμα και η Κύπρος φαίνεται μακριά; Διαβάστε τα αποσπάσματα της εφημερίδας της κυβέρνησης που δημοσίευσε το antiopap.com, σύμφωνα με τα οποία:

«Απαγορεύεται στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) με καταστατική έδρα ή έδρα πραγματικής διοίκησης ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του ν.2238/1994, να επιτρέπουν την πρόσβαση σε παράνομους παρόχους τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου, όπως αναφέρονται στον οικείο κατάλογο (black list) που τηρεί η Ε.Ε.Ε.Π.. Στον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου που παραβαίνει την υποχρέωση αυτή, επιβάλλεται πρόστιμο που ορίζεται με τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων.»

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.