πόκερ-πεθαίνειΜπορεί να σταμάτησα να παίζω πόκερ εδώ και πολλούς μήνες, αλλά τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους παίκτες; Συνεχίζουν να παίζουν ακατάπαυστα, εξακολουθούν να γεμίζουν τα τραπέζια των high stakes, γράφονται κατά χιλιάδες στα τουρνουά online πόκερ; Ανάλογα ερωτήματα με ώθησαν σε μια μικρή αναζήτηση γύρω από τη δημοτικότητα του πόκερ, όπου διαπίστωσα πως κι άλλοι είχαν την ίδια απορία με εμένα: Το πόκερ πεθαίνει;

Η γενική εντύπωση είναι πως σίγουρα έχει μεταλλαχθεί. Από την εποχή του μεγάλου boom μεταξύ 2003 – 2006 και τη νίκη του Moneymaker στο WSOP, ακολούθησαν αρνητικά γεγονότα που επηρέασαν το πόκερ, όπως ήταν ο νόμος των Η.Π.Α. το 2006 που έδιωξε το – τότε κορυφαίο – PartyPoker, το σκάνδαλο του UltimateBet, ο τερματισμός αρκετών τηλεοπτικών προγραμμάτων γύρω από το πόκερ και φυσικά η Μαύρη Παρασκευή. Όλα αυτά συνετέλεσαν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του πόκερ σε τέτοιο βαθμό, που όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα, βρίσκεται μάλιστα σε φθίνουσα πορεία από τις αρχές του 2010.

δημοτικότητα-πόκερ

Από ό,τι φαίνεται το πόκερ έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2007 όσον αφορά τον αριθμό παικτών που παίζουν online. Διότι μακάρι να είχε επιστρέψει εκεί όσον αφορά το επίπεδο ανταγωνισμού. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως το παιχνίδι δυσκόλεψε, καθώς οι καλοί παίκτες έγιναν καλύτεροι, οι μέτριοι καλοί και οι κακοί είτε βελτιώθηκαν, είτε έπαψαν να ενδιαφέρονται για το πόκερ. No money, no honey και με το Expected Value να μειώνεται, δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες παίκτες που έψαξαν αλλού την «τύχη» τους. Δικαιολογημένα.

Τα poker rooms δεν είναι στο απυρόβλητο για την κατάσταση στο online πόκερ που πεθαίνει. Για παράδειγμα, διαβάζω πως αρκετές αίθουσες online poker μείωσαν ή έκλεισαν τα τραπέζια των high stakes στο No Limit πόκερ (άνω του 10/20 NL), ώστε οι τζογαδόροι πελάτες τους να χάνουν τα χρήματά τους με πιο αργό ρυθμό! Ο μεθυσμένος παίκτης εκεί που θα «κάρφωνε» 20-30 χιλιάρικα σε 10 παρτίδες στα 25/50 NL, τώρα είναι αναγκασμένος να τα σπρώξει σε 300-400 παρτίδες των 5/10 NL. Φυσικά στόχος είναι η μεγαλύτερη προμήθεια των poker rooms, αφού με το παλιό «σύστημα» δεν προλάβαιναν να κερδίσουν αρκετό μέρος του κεφαλαίου του. Και φυσικά δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για μια αίθουσα online πόκερ από χρεωκοπημένους πελάτες. No money… no rake! Αφήστε που στις αρχές του έτους έγινε γνωστό πως το PartyPoker κρύβει τα fish από τους regulars!

Η πτώση της δημοτικότητας του πόκερ συνεχίζεται με επιταχυνόμενο ρυθμό τους τελευταίους 3 μήνες, όπως φανερώνει το παρακάτω γράφημα.

πτώση-πόκερ-εβδομάδα

Τι θα δώσει το φιλί της ζωής στο πόκερ που αργοπεθαίνει;

Στις διάφορες αναφορές που βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο δε λείπουν τα γεγονότα εκείνα που μπορεί να αναστήσουν το πόκερ. Έτσι η νομιμοποίηση του πόκερ στην Αμερική θα είναι για πολλούς το φιλί της ζωής που χρειάζεται το πόκερ, ώστε να επανέλθει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της αγοράς στα online τραπέζια του πόκερ. Τελευταία έχουν γίνει αρκετές ενέργειες για τη νομιμοποίηση του τζόγου στην Αμερική, κατά των οποίων αρχικά φάνηκε πως μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι η Bwin.Party και 888. Ακούγεται πολύ πως τον Οκτώβριο πιθανόν να ξαναδούμε Αμερικανούς παίκτες στο online πόκερ, αλλά προσωπικά θα κρατούσα μικρό καλάθι. Δείτε την πτώση των μηνιαίων κερδών των καζίνο της Nevada όσον αφορά τα τραπέζια του πόκερ όπως καταγράφονται από το University of Nevada για την περίοδο 2004-2012.

nevada-poker-2004-2012

Άλλες λύσεις θα είναι οπωσδήποτε λιγότερο ανατρεπτικές, όπως η μείωση του rake και η αύξηση των προσφορών (bonus πρώτης κατάθεσης, reload bonus, freeroll τουρνουά πόκερ κ.ά.). Στον αντίποδα παρατηρείται ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι του τζόγου με πολλές Ευρωπαϊκές χώρες να θέτουν κανόνες και να προσπαθούν να ρυθμίσουν την αγορά του διαδικτυακού τζόγου. Η φορολογία που θα εφαρμοστεί στις εταιρίες αυτού θα είναι πιστεύω καίριας σημασίας για την ανατροπή ή όχι του σκηνικού. Πολύ φοβάμαι πως όχι μόνο δε θα επιβραδυνθεί ο αργός θάνατος του πόκερ, αλλά θα επιταχυνθεί η πτώση της δημοτικότητάς του, αφού πλέον τα περιθώρια κέρδους θα στενέψουν πολύ για τους παίκτες με τη μερίδα του λέοντος να καταλήγει στα ταμεία των κρατών και στις εταιρίες πόκερ.

Ποιος επαγγελματίας παίκτης θα συνεχίζει να παίζει σε τραπέζια που ήδη 8 στους 10 γνωρίζουν πολύ καλό πόκερ και προσπαθούν να πάρουν τα χρήματα από το ένα «ψάρι», όταν στο τέλος ΚΑΘΕ παιχνιδιού θα καλείται να πληρώνει φόρο επί των κερδών; Δε θα είχε καμία αντίρρηση να πληρώσει φόρο στα ετήσια κέρδη του, αλλά η φορολογία σε κάθε παικτική συνεδρία θα λυγίσει και τον καλύτερο παίκτη πόκερ.

Όπως κάθε επενδυτική ευκαιρία, έτσι και το πόκερ μοιάζει να έχει κάνει τον κύκλο του με μεγάλους κερδισμένους όσους έπαιζαν πριν 5-10 χρόνια. Πλέον είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει μια ισορροπία στα τραπέζια του πόκερ με λιγότερους και ικανότερους κερδισμένους. Το πόκερ θα ζήσει σίγουρα, αλλά δε θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο με το πόκερ του 2004. Διότι το πόκερ εκείνο έχει σίγουρα πεθάνει.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.